top of page

Ze is geboren in Raalte en begon al op hele jonge leeftijd met tekenen en schilderen. Zo waagde ze zich als elfjarige al aan portretten, waarna ze op de middelbare school haar tekenkunsten combineerde met haar andere grote passie: muziek. En dan met name rockmuziek en hardrock. Ze schilderde heel wat elpee-hoezen van rockbands op spijkerjacks en bromfietshelmen. ,,Iron Maiden, Saxon. Ik heb het bijgehouden. In totaal heb ik ruim tachtig spijkerjackies - die destijds het modebeeld beheersten - beschilderd.”

Schilderen is voor haar - zoals ze het noemt - bijna verslavend. ,,Eenmaal begonnen kan ik moeilijk stoppen en heb ik vaak alweer ideeën voor een nieuw werk. Met als gevolg dat ik soms aan meerdere doeken tegelijk werk.”

Schilderen kost vanzelfsprekend energie. ,,Maar tegelijk geeft het mij meer energie.” Ze heeft zich met name toegelegd op portretfoto’s. ,,Met als doel om ze zo te schilderen dat de passie er vanaf spat. De ogen, de ziel, het contact. Daar is waar het allemaal om draait.”

Mariët Wichers Schreur schildert de muzikanten en paarden met grote passie. Ze legt vooral haar ziel en zaligheid in de ogen van de geportretteerde. ,,Die probeer ik zo sprekend mogelijk op het doek te zetten. Voor mij zijn ogen echte blikvangers. Dat is voor mij het beginpunt van ieder schilderij. Dat combineer ik dan met muziek. Terwijl ik de muzikant schilder, luister ik naar zijn of haar muziek.”

Ze schildert tegenwoordig zowel met olieverf als met acrylverf op linnen. ,,Acrylverf heeft als voordeel dat het veel sneller droogt, waardoor je vlotter kunt werken en eerder laag over laag kunt aanbrengen. Terwijl olieverf het voordeel heeft dat je nat in nat kunt werken, waardoor verlopen veel rustiger zijn. Kleuren lopen mooier in elkaar over, wat vooral bij paarden erg belangrijk is” 

Ze werkt voornamelijk in opdracht en maakt portretten van zowel paarden, muzikanten als privépersonen. De formaten variëren van honderdtwintig tot honderdvijftig centimeter.

Carrière:

Na het VWO heeft Mariët de eerstegraads lerarenopleiding van de kunstacademie het HKU in Utrecht gevolgd. ,,Daarna heb ik samen met een vriendin een drie maanden durende reis door Australië gemaakt, in een tentje.”

Eenmaal terug begon ze met lesgeven in de vakken handvaardigheid, tekenen, techniek en technisch tekenen aan het Saalhorstcollege in Raalte.

Na een uitstapje naar onder meer de makelaardij en het lesgeven in bouwkunde volgde ze haar artistieke hart. Mariët ging namelijk op het ROC van Twente les geven aan de opleiding tot interieur advisering. Tegenwoordig richt ze zich weer helemaal op haar grote passie: het schilderen en is ze zelfstandig ondernemer,  paarden schilder, kunstenaar.

bottom of page